Kiipeily on harrastus, joka sopii lähes kaikille kunto- ja taitotasosta riippumatta. Jokainen lajista kiinnostunut voi päästä kokeilemaan ja aloittaa harrastuksen juuri itselleen sopivalta tasolta. Kiipeilyä voi harrastaa sisätiloissa tai voit lähteä kiipeilemään luontoon joko lähimetsäsi kalliolle tai valloittamaan maailman korkeimpia vuoria. Kiipeilyä voi harrastaa itsenäisesti tai seurassa. Lisäksi kiipeilyssä voi kilpailla jopa MM-tasolla asti joko yksilönä tai joukkueena.
Kiipeilyä sisällä ja luonnossa
Yleisimmin kiipeilyharrastus aloitetaan seinäkiipeilystä. Useimmista kaupungeista löytyy kiipeilyhalleja, joissa niin lapset kuin aikuisetkin voivat kokeilla tai harrastaa seinäkiipeilyä. Kiipeilyreitille on kiinnitetty erikokoisia ja -muotoisia otteita, joita vaihtelemalla radoista saadaan helpompia ja vaikeampia.
Boulderointi on kiipeilylaji, joka on usein osa kalliokiipeilyä, mutta siitä on kehittynyt myös ihan oma lajinsa. Reitit ovat usein lyhyitä ja perustuvat johonkin haasteelliseen kallion tai lohkareen osaan, jossa kiipeilijän tulee ratkaista, miten siirtyä tukipisteeltä toiselle päästääkseen reitillä eteenpäin. Boulderointia on alettu harrastaa myös sisähalleissa.
Vuorikiipeilyssä tavoitteena on kiivetä jonkin kohteen huipulle tai selvittää jokin tietty reitti. Kiipeilijät tavoittelevat usein entistä vaikeimpia huippuja ja pyrkivät ylittämään paitsi itsensä, myös toisten saavuttamat tavoitteet.
Jääkiipeily on kalliokiipeilyn talvella harrastettu versio, jossa kiivetään erilaisia jään peittämiä reittejä ja seinämiä pitkin. Varusteina käytetään hakkua ja jaloissa on jääraudat, jotka antavat pitoa jäisellä seinällä. Koska ylöspäin edetään lyömällä hakku kallion pinnalla olevaan jäähän, kalliota pitkin voi edetä aivan eri kautta kuin kesäaikaan.
Yhdessä vai yksinään?
Helpoimmillaan kiipeilystä voi nauttia omassa lähimetsässä kiipeilemällä erilaisten lohkareiden ja kallioiden päälle. Osana retkeilyä ja vaeltamista kiipeily erilaisille kohteille antaa uusia luontokokemuksia ja kohottaa kuntoa. Ennen retkelle lähtöä kannattaa tarkistaa säätiedot -sivustolta. Lisäksi etenkin, jos kiipeilet itsenäisesti tai yhdessä merkitsemättömillä reiteillä, turvallisuustekijät kannattaa huomioida erityisen hyvin ja pysytellä kohteilla, jotka ovat turvallisia. Kiipeilyharrastus on turvallisinta aloittaa seurassa tai kiipeilyhallilla, jossa voit aloittaa aivan alkeista ohjaajan tai parin kanssa. Kun edistyt harrastuksessasi, voit edetä omaan tahtiisi kalliokiipeilyyn ja boulderointiin tai erityisen haasteellisiin vuorikiipeilykohteisiin.
Kiipeily on myös kilpaurheilua
Kiipeily on antoisa ja kehittävä harrastus, mutta kuten monissa muissakin lajeissa, myös kiipeilyssä voi tänä päivänä kilpailla. Kaikissa eri kiipeilylajeissa kilpaillaan, ja erilaiset järjestöt pitävät huolen kilpailujen järjestämisestä ja sääntöjen noudattamisesta. Suomen Kiipeilyliitto ry. on suomalaisen kiipeilyn kattojärjestö. Kilpailuita järjestetään niin boulderoinnissa, seinäkiipeilyssä kuin köysikiipeilyssäkin. Yksi erikoisimmista kiipeilykilpailuista on vuosittain järjestettävä puukiipeilyn SM-kilpailu.