Kiipeile turvallisesti

Kiipeilyssä, kuten muissakin vaarallisiksi luokitelluissa lajeissa, on tärkeintä osata arvioida riskit ja toimia niiden mukaisesti. Vaikka oman kodin lähellä sijaitsevalle melko matalalle kalliolle kiipeäminen saattaa tuntua turvalliselta, kiipeilyssä on aina omat riskinsä, jotka tulee ottaa huomioon. Mitä hankalammissa olosuhteissa ja vaikeammissa paikoissa edetään, sitä enemmän turvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota.

Taidot

On tärkeää valita kiipeilykohde omien taitojen mukaan. Aloittelijoiden ja kokeneempienkin kannattaa luottaa ammattilaisten osaamiseen ja osallistua kiipeilykurssille oppiakseen alkeet ja kehittyäkseen turvallisessa ympäristössä. Kun omat taidot kehittyvät, voi valita haasteellisempia reittejä. Kiipeilykohteisiin kannattaa tutustua etukäteen ja ottaa selvää olosuhteista. Kiipeilytaitojen lisäksi on oleellista tietää, miten toimia erilaisissa tilanteissa. Opettele auttamaan tarvittaessa ja tutustu ensiaputoimiin -sivustolla, jolta löytyy paljon tietoa siitä, miten käyttäytyä onnettomuus- ja riskitilanteissa. Valmistautuminen ja varautuminen erilaisiin tilanteisiin onkin ensiarvoisen tärkeää, jotta koko kiipeilyporukan ja -retken on mahdollisimman turvallista toimia.

Kiipeilijän varusteet

Kiipeilyssä on tärkeää käyttää varusteita, joiden toimintakykyyn voi luottaa. Kannattaakin hankkia uudet, täysin käyttämättömät laitteet ja varusteet tai vuokrata välineet kiipeilykohteesta, jossa niiden toimintavarmuus on tarkistettu.

Kiipeillä voi käytännössä missä tahansa mukavassa asussa, mutta on olemassa myös erityisesti kiipeilyä varten kehitettyjä vaatteita, jotka ovat yleensä joustavia, kestäviä ja toisinaan myös tuulenpitäviä. Kiipeilyhousuissa on myös usein käteviä taskuja sekä silmukka kalkkipussia varten. Tärkeimmät asusteet ovat kuitenkin kypärä ja kiipeilykengät, joiden tulee olla sopivan kokoiset ja pitävät vaikeissakin olosuhteissa. Muita tärkeitä varusteita ovat köydet, valjaat ja karabiinit sekä talvella tai korkeissa ja lumisissa olosuhteissa tarvittava jäähakku.

Varmistus

Jotta kiipeilijän on turvallista edetä vaarallisissa olosuhteissa, tarvitaan varmistusvälineitä, joiden avulla mahdolliseen putoamiseen varaudutaan ja valmistaudutaan. Kiipeilijällä tulee olla valjaat, joihin kiinnitettävä köysi kulkee varmistusvälineen kautta. Varmistajana on yleensä henkilö, mutta myös itsevarmistajaa voidaan käyttää. Kyseessä on kone, joka vetää köyttä ylöspäin. Kun kiipeilijä irrottaa otteensa seinästä, kone laskee hänet varovasti alas. Varmistusvälineiden tulee olla kansainvälisen kiipeilyliiton hyväksymiä.