Base-hyppääminen on extreme-laji, joka on kehittynyt laskuvarjohyppäämisestä. Siitä poiketen base-hypyt suoritetaan matalammalta, yleensä tasaiselta alustalta kuten vuorenharjanteelta tai tornista. Base-hyppääminen vaatii todellista uskallusta, mutta onnistuminen tuottaa mahtavan kokemuksen jota on vaikea ylittää. Base-hyppäämistä voi harrastaa Suomessa, mutta useimmat lajista innostuneet haluavat päästä kokeilemaan maailman suosituimpia base-hyppykohteita.
Base-hypyn varusteet
Kuten laskuvarjohyppäämisessä, myös base-hypyissä käytetään varjoa. Laskuvarjohypyt kuitenkin suoritetaan yleensä lentokoneesta tai helikopterista, kun taas base-hypyt hypätään tasaiselta ja huomattavasti matalammalta alustalta. Tästä syystä base-hypyn varjo on nopeammin avautuva kuin laskuvarjohypyssä käytettävä varjo. Lisäksi laskuvarjohypyistä poiketen käytössä ei ole lainkaan varavarjoa. Varjon lisäksi hyppääjän tärkein varuste on kypärä, joka suojaa päätä loukkaantumiselta laskeutumisvaiheessa. Samasta syystä käytetään myös vartalo- sekä kyynär- ja polvisuojia sekä erityisiä jalkineita.
Kenelle base-hyppy sopii?
Base-hyppääjältä vaaditaan hyvää terveydentilaa. Vaikka hyppy itsessään ei ole samalla tavalla kuntoa rasittava kuin vaikkapa kiipeily, hypyn suorittamiseen tarvitaan hyvää reagointikykyä, kestävyyttä sekä korkeiden paikkojen sietokykyä. Hyppääjän tulee olla täysi-ikäinen ja itsestään huolehtimaan pystyvä eikä hän voi kärsiä sydänsairauksista tai olla raskaana. Hyppy aiheuttaa yhtäkkisen adrenaliiniryöpyn, johon hyppääjän tulee olla varautunut.
Lisäksi base-hyppääjältä vaaditaan kattavaa aiempaa kokemusta laskuvarjohyppääjänä. Base-hyppyä suunnittelevalla tulisikin olla vähintään 200 laskuvarjohyppyä tehtynä ennen base-hypyn tekemistä. Myös base-hyppykurssin käymistä suositellaan.